Robert Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe dog i aids endast 42 år gammal. I sommar presenteras giganten från New York i en stor retrospektiv utställnng på Fotografiska i Stockholm. Ingen går ut oberörd från den utställningen.

I Fotografiskas informationstidning läser jag: Mapplethorpe hade ända sedan barndomen varit osäker på sin sexuella identitet, och konsten blev ett sätt för honom att utforska den. Genom hela sitt liv satte han likhetstecken mellan sex och konst.

Mapplethorpe provocerar förvisso med sina sexuellt utmanande bilder av muskulösa män i poser som påminner om antikens klassiska skulpturer, men det är inte bara nakna svarta män som visas på utställningen utan även en massa fantastiskt vackra stilleben på blommor och statyer, och även i dessa bilder söker han sig till idealen. Mapplethorpe är en mästare med ljussättningen och alla bilderna är tagna i studio btw.

Många kanske (precis som jag själv) känner till Robert Mapplethorpe för hans relation till Patti Smith som var hans stora kärlek och främsta musa. På utställningen finns många bilder på denna magra skrangliga kvinna och hon förekommer också i en intressant film om Mappelthorpes liv och verk som visas på museét.

Utställningen pågår till 2 oktober, har ni en möjlighet att gå rekommenderar jag verkligen ett besök.

bild: Robert Mapplethorpe

Annons

1 tanke på “Robert Mapplethorpe

  1. Jag kom tyvärr inte dit nu när jag var i Stockholm men förhoppningsvis blir det en tur dit innan utställning tar slut. Din text gör mig ännu mer intresserad!

    Hur går det med bröllopsbilderna?
    Kram Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s